Katt kissar inne

Har din katt börjat kissa inomhus? Förstår du inte varför katten kissar? Är kattkiss i sängen, soffan eller på golvet något som får dig att gå i taket? Läs då vidare, så ska du se att vi löser problemet tillsammans!

Varför kissar katten inomhus?

Du måste alltid börja med roten till problemet, det vill säga varför har din katt börjat kissa? Orsaken till varför din katt kissar kan variera, och det kan även vara en kombo av flera saker. Så hur kommer du då på vad orsaken är? Låt oss se om vi kan komma fram till det tillsammans.

En katt kissar inte inne utan anledning. En katt kissar utanför lådan för något av följande alternativ:

  • På grund av sjukdom
  • Markera revir
  • Kommunicera (markera sitt missnöje)

Sjukdom:
Det rekommenderas alltid att börja med att gå till en veterinär för att utesluta sjukdom ur bilden. Vi rekommenderar det också, men vill samtidigt tillägga att om din katt är relativt ung så är problemet sannolikt något annat. Vissa kattraser är även mer känsliga än andra för sjukdomar. På vår startsida kan du söka upp din kattras och se ifall rasen har några vanliga sjukdomar som kan påverka kissandet.

Markera revir:
Om okastrerad:
Kattdjur, och särskilt hankatter (men även honor), markerar med kiss för att hålla andra katter borta från dess revir. Detta gäller även inomhuskatter. Om katten inte är kastrerad ökar risken för markering kraftigt på grund av hormoner, och katten kan då markera utan trots att något hot inte finns. Kastrering brukar rekommenderas av innekatter.

På grund av ny familjemedlem:
En annan vanlig orsak är om det tillkommit en ny familjemedlem, såsom en ny katt, eller om den kissande katten själv är ny. Det är inte alls ovanligt att katten kommer väl överens med den nya katten men ändå markerar för att visa vem som bestämmer eller ”äger rätten”. Till exempel är det vanligt att katten börjar markera i närheten av sin kattlåda. Detta för att den känner doften av den andra kattens urin och behöver markera att ”jag äger rätten till denna lådan”. En lösning i detta fall kan vara att köpa fler kattlådor. Har katterna nyligen introducerats kan det vara en god idé att försöka hålla dem isär lite om möjligt, för att sedan smyga på introduktionen och således minska känslan av hot.

Hot utifrån:
Bor du i hus eller springer det katter i trappuppgången? Katter har ett fenomenalt luktsinne och känner direkt om en annan katt har varit i närheten. Kissar katten till exempel innanför dörren, på dörrmattan? Då beror det ofta på att det varit en annan katt utanför och att din katt markerar sitt revir innanför. För att få bukt på detta problem kan du smeta tigerbalsam längs med dörrspringan. Katterna på båda sidor dörren kommer inte känna av varandra, och gillar inte heller lukten.

För att kommunicera:
Slutligen den kanske vanligaste orsaken är att katten försöker kommunicera med dig. En katt kan inte prata, så hur ska den berätta om sitt missnöje? Jo, genom en trevlig kissfläck på mattan eller en bajskorv på hallgolvet (eller någon annanstans för den delen). Katten försöker alltså säga att det här gillar jag inte. Det beror oftast på:

Ensamhet/avsaknad av uppmärksamhet:
En katt behöver uppmärksamhet! Gosar du mycket med din katt? Leker du med den? En katt kan börja protestera om du inte gör det. Se till att försöka ge ännu mer uppmärksamhet, hälsa/klappa direkt när du kommer hem och lek mer med den (tips på bra kattleksaker). Du bör inte heller lämna katten ensam hemma för ofta och för länge. Om du misstänker att så är fallet behöver du ordna med en kattvakt.

Vid förändring:
Katter är rutindjur och även små förändringar kan ha stor inverkan (mycket större än du tror). Katter är också känsliga. Några vanliga förändringar är kattlådan. Har du köpt en ny som du tycker är bättre? Det är inte säkert att din katt tycker det. Har du bytt kattsand? Ny kattmat? Något annat? Om du nyligen bytt ut något fysiskt, prova att byta tillbaka till det du hade tidigare. Gav det effekt? Härligt, isåfall vet du problemet. Om det inte går, prova att byta det till något annat, gärna något dyrare. Ett vanligt exempel är kattsanden. De billigaste är oftast inte sköna. Prova ett med finare sand. Ett annat exempel är kattlådan. Byt modell. Prova en där katten hoppar i uppepå, eller testa att ta bort locket eller taket. Trial and error är lösningen här.

Om förändringen beror på en händelse snarare än en fysisk sak kan det vara något knepigare att komma underfund med problemet. Du måste fundera ordentligt på alla förändringar som skett, stora som små (även pyttesmå, glöm inte att katter är söta men känsliga). Har ni fått barn?, ny sambo?, ny katt?, tömmer du kattlådorna mindre?, har ni stängt någon dörr? Det finns mängder av orsaker. Fundera ordentligt på vad som kan vara orsaken och kom på en kompromiss. Beror det på att ni vill ha en dörr stängd kanske ni kan ha den öppen under dagen när ni är hemma? Se till att kattlådan alltid är ren om du misstänker att de är problemet, har du fått barn behöver du kanske ge ännu mer uppmärksamhet till din katt?

Generella åtgärder

Som synes ovan så kan problemen vara flera och det är inte alltid enkelt att förstå sig på. Men det finns några mer generella åtgärder du kan prova som faktiskt brukar ge ganska bra effekt.

  • Kastrera katten. Om du har en inomhuskatt kan du prova att kastrera den. Katten blir lugnare och mindre hormoner leder till mindre kiss.
  • Säkerställ att ingen sjukdom. Det kan faktiskt bero på sjukdom. Undersök din katt och säkerställ att så inte är fallet.
  • Feliway. Feliway är luftbaserade doftferomoner som gör din katt mindre stressad och orolig. Rekommenderas ofta av veterinärer och många upplever goda resultat. Prova en månad eller två och se om det löser ert problem. Du kopplar in dem i vägguttaget och sedan går allt av sig själv. Ha gärna ett par i varje eller vartannat rum. Ett tips är att köpa ett par av doftspridaren + en spray som ni kan använda lite extra då och då.