Duscha katt

Katter är renliga djur som tvättar sig ofta. Ibland kan dock en dusch behövas, till exempel om din katt luktar kattlåda eller om något har fastnat i pälsen.

Hur du duschar en katt

 1. Duscha din katt regelbundet
  Även om katten inte är smutsig är det ändå en bra idé att ge din katt en dusch ca en gång varannan vecka. Detta för att katten ska vänja sig vid duschandet. Det gör det så mycket enklare när du verkligen behöver tvätta din katt sen!
 2. Förbered
  Lägg fram en handduk (att torka katten med efteråt) samt kattschampo och kattbalsam, använd inte vanligt schampo och balsam, dessa innehåller fel PH värde för katter. Vi rekommenderar Frontlines schampo som är testat av apoteket och även motverkar tovor. Just Frontline har även en mycket bra balsam som du kan använda efter badet men som dessutom fungerar som torrbalsam.
 3. Blöt ner
  Ta in katten i badrummet och stäng dörren. Sätt på duschen och känn efter så att den håller en bra temperatur. Katter gillar lite varmare temperaturer, men det får absolut inte vara så varmt att de bränner sig. Se till att strålen inte är för stark, det skrämmer katten. Sätt din katt i mitten på duschen och ta ett bestämt tag i kattens nacke. Börja spola på ryggen och sedan på magen och under svansen och tassarna. Undvik ansiktet. Det är viktigt att du håller ett bestämt grepp. Katten kommer tycka att det är obehagligt och kommer att försöka slingra sig, framförallt de första gångerna, så det är viktigt att du visar vem som bestämmer.
 4. Schamponera
  När katten är blöt kan du ta i lite kattschampo. Massera försiktigt igenom kattens päls. Tänk på att inte ta för mycket, då det kan ta onödigt lång tid att få ur. När du fått ur schampot gör du samma sak med balsamet, så får katten en riktigt mjuk och fin päls sen. Skölj sedan bort balsamet (använder du balsamspray lägger du i detta efter badet).
 5. Torka och belöna katten med kattgodis
  Stäng av duschen och lägg ut handduken på marken. Börja torka din katt. Hårtork rekommenderas inte, då det ofta skrämmer slag på katten. Samtidigt som du torkar din katt bör du belöna din katt med kattgodis. Genom att ge katten en belöning kommer den associera duschandet med något positivt, vilket gör det lättare att duscha katten igen i framtiden.

Alternativ till dusch:

Har du en katt som behöver badas väldigt ofta eller till exempel är sjuk finns både torrschampo och torrbalsam för katter att använda. Praktiskt och nödvändigt i vissa lägen.