Allergivänliga kattraser & information om kattallergi


Misstänker du att du har allergi mot katter eller vet du redan om att du har det? Är det då kört för dig att skaffa en katt? Kanske, kanske inte! Läs mer nedan om vad du kan göra och vad du bör tänka på gällande kattallergi.
 

Vad är kattallergi?

Kattallergi innebär att du är allergisk mot ämnen som en katt utsöndrar. Det vanligaste är inte att man är allergisk mot pälsen som många tycks tro, utan mot det protein som finns i huden och i kattens saliv. Detta utsöndras dock från katten och sätter sig bland annat i pälsen, varav man indirekt blir allergisk även mot hårstrån. Eftersom hårstråna dessutom flyger runt i luften och fastnar i möbler blir man ofta mer utsatt av en långhårig katt.

Allergitest

Om du misstänker att du är kattallergiker och vill utesluta att allergin inte beror på något annat kan det vara bra att göra ett allergitest. Du kan bland annat hos apoteket ta ett blodprov där du med 97% säkerhet kan se om du är allergisk. Testet bokas via telefon och tas på apoteket (skickas inte hem). Det tar ca 20 min och kostar 450 kr. Här hittar du allergitestet.

Allergivänliga kattraser

Det finns inga allergifria kattraser, men det finns allergivänliga raser som många kattallergiker tål, vissa helt utan symptom. Detta då dessa utsöndrar mindre allergen Fel-1. Fel-1 är en av de största orsakerna till allergiska reaktioner. Det finns faktiskt riktiga pälsbollar som en kattallergiker kan tåla! Såsom Sibiriskt katt eller den relativt nya rasen Neva Masquerade. Du kan själv filtrera fram fler allergivänliga kattraser här.

Att tänka på innan du skaffar en allergivänlig kattras

Det finns ingen garanti för att du tål en allergivänlig kattras. Vissa gör det, andra inte. Därför ska du absolut inte skaffa en katt utan att ha testat din reaktion mot den först. Kolla om det finns en uppfödare nära dig där du kan få hälsa på katten under lite längre perioder. Eller om du kan få lite hår hemskickat som du kan ha nära dig under en längre period. På detta sätt kan du få en indikation på om du kommer tåla katten. Glöm inte heller att göra upp innan att du får lämna tillbaka katten om du inte skulle tåla den.

Medicin vid allergi

Om du har allergi mot katter och allergivänliga raser inte fungerar för dig bör du tyvärr inte skaffa katt. Ibland går det dock inte att undvika katter, till exempel om du ska hem till en vän som har katt. Då kan det vara smidigt att ta allergimedicin. Apoteket har sammanställt en bra lista med billiga mediciner mot pälsallergi.